Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.
Internet of Things er noget vi har snakket om i mange år efterhånden, og der begynder da også at ske mere og mere og udviklingen går stærkt. Inden for de sidste få år er der virkelig sket meget i de private hjem, der gør vores hjem langt mere smarte.
Det er er dejligt, og det gør vores liv lettere på mange punkter. Men det er faktisk også noget, der kan spare en for mange penge, hvis det bliver brugt rigtigt. Et godt eksempel på dette er smarte/intelligente termostater, der vinder meget frem i øjeblikket.
Hvad er en smart termostat?
For at forklare hvorfor det er smart, skal man naturligvis lige forstå hvad en termostat er. Det er de fleste nok med på, men skulle du være i tvivl. Så er det termostater der sidder på din radiator eller på din gulvvarme. Det er dem der bestemmer hvor meget varme der skal lukkes ud.
I de fleste hjem styres disse helt almindeligt manuelt, hvilket betyder at hvis man vil have det varmere i rummet, så skruer man op for varmen. Er der for koldt, skruer man ned. Det kender de fleste nok. At noget gøres manuelt betyder også, at der er forglemmelser og menneskelige fejl.
De fleste er godt klar over, at man skal lufte godt ud hver eneste dag for sin sundheds skyld, men der er mange der glemmer at slukke for varmen, mens de gør det. Dette er en af de helt store syndere i forhold til varmespild. Termostaten vil mærke at det bliver koldere og derfor lukke mere varme ud, hvilket ganske enkelt ryger direkte ud – altså at fyre for gråspurve.
De nye smarte termostater, registrerer selv dette, og lukker, hvis de kan mærke, at et vindue er åbent. De kan også indstilles, så de varmer mindre om natten, eller når man er på arbejde, og altså ikke er i rummet. De kan indstilles via telefonen, så skulle du have glemt det, kan du slukke for varmen selvom du ikke er hjemme, og du kan tænde for den igen, inden du kommer hjem. Det er dog vigtigt at huske på, at man ikke bør slukke helt for at skulle varme huset op. Det bedste er en rimelig konstant temperatur, men derfor kan du godt skrue 20% ned, når du ikke er der osv.
Du kan spare over 30% på varmeregningen, ved at skifte almindelige termostater ud med smarte. Du kan sagtens skifte dem selv, dog kan det være en god ide at konsultere med en VVS’er hvis det er gulvvarme, eller hvis du er i tvivl. Det er en simpel opgave, og tager derfor heller ikke lang tid for en professionel.
Hold øje med forbruget
En anden ting man kan med de fleste smarte termostater, er at man kan følge med i forbruget og se hvor og hvornår man bruger meget varme. Man kan også følge med i hvilke rum der er sluger mest varme. Det kan være sjovt at følge med i, og man kan nemt blive grebet af, at man gerne vil spare på varmen, og nærmest gamificere det.